MIBEN KÜLÖNBÖZIK A SUTTOGÁS A KIKÉPZÉSTŐL?


- KORONA 4. - EGY KUTYASUTTOGÓ JÁRVÁNYNAPLÓJA - Negyedik rész -

Tehát; Miben különbözik a suttogás a kiképzéstől?
A különbség hatalmas, szinte mérhetetlenül az.

Minden Suttogó lehet Kiképző is, bár nem feltétlenül kell annak lennie. De a Kiképző, az egyáltalán nem Suttogó.
A Kiképző, a tréner, az kondicionálással tanítja, neveli a kutyát, ott van benne a szeretet is, (bár nem mindenkiben), - ám a Kiképző nagyon jól tudja, hogy mindenkinek hol a helye.
S az elsődleges célja az, hogy mindenki, ember és kutya, - megtalálja ezt a bizonyos helyét, s meg is tanuljon létezni benne.
A Suttogónak viszont nem csak ennyi a célja. Hanem a Béke megteremtése, az Egyensúly kialakítása, mind elvi és gyakorlati tekintetben.
Míg a Kiképző parancsokat ad, addig a Suttogó inkább kér, - míg a Kiképző elvárásokat fogalmaz meg, s végrehajtatja azokat, ha kell kényszerítve is, - addig a Suttogó azt szeretné elérni, hogy a kutya önmagától tartsa be az alapvető szabályokat. Egyszerűen azért, mert az állat megérti, hogy azok miért vannak, mi célt szolgálnak.
A Kiképző egy kemény, határozott ember, (férfi, nő, teljesen mindegy), - viszont a Suttogó nem kemény, vagy legalábbis ritkán az. Csak, ha már nincs más mód a tovább haladásra esetleg akkor bekeményít, de nem szívesen. Viszont az igazság szerint mindig van valamilyen lágyabb út. S ezt a Suttogó legtöbbször meg is találja.
A Kiképző kifejezetten bátor. A Suttogó szintén, hiszen mindketten kerülhetnek olyan helyzetbe, ahol más emberek testi épsége, akár élete lehet a tét.
A Kiképző büszke, öntudatos ember, a Suttogó úgyszintén. De a Suttogó nem mindig ember. Ilyenkor átlényegül kutyává. Tudata akkor olyan, mint a kutyáé, s nem véletlenül. Célja, hogy azonosuljon vele, s bele helyezkedvén az énjébe (empátia), világosan tudja, hogy mit várhat el tőle, s mire képes a kutya.
A Kiképző érti a kutya nyelvét, de ezt arra használja föl, hogy a kutyával értesse meg az emberi nyelvet, elsősorban a parancsokat. S ez a végső célja; a parancsok maximális teljesítése, ill. teljesíttetése.
A Suttogó szintén érti a kutya nyelvét, de nemcsak azt, hanem a lelkét is. Célja nemcsak a parancsok teljesítése, s teljesíttetése, hanem elsősorban a kutya jóléte. Ehhez a parancsok megértése, s teljesítése csak az egyik út. A másik út a maximális együttműködés kialakítása, az empátia, az eredendő szeretet és jóindulat által. S ebből adódik a család jóérzése is, hogy mindenki elégedett legyen, kutya és gazdái egyaránt.
A jó Kiképző megbízható és tisztességes üzletet visz, a kiképzés folyamatát komolyan veszi, s adok-kapok alapon, korrekt üzletként kezeli.
A Suttogó viszont nem kifejezetten üzletnek veszi a munkáját. Hanem elsősorban rehabilitációként segítésként fogja fel, - melybe maximálisan beleadja saját énjét, szívét és lelkét is.
És az üzlet csak ezután jön.
Míg a Kiképző határozott hangon adja a parancsokat, addig a Suttogó valóban suttog. Előszőr mindig kéréssel kezdi, normál hangon. A rutinos kutya azonnal megérti ezt, főleg, ha kiskorától kezdve suttogással nevelték.
És ez egyáltalán nem nehéz. Pl. a legfontosabb gyakorlat, a behívás, (gyere ide!) finoman is megtanítható a kölyöknek. Elég ehhez a mosoly, kéz kitárás, halk cuppogás, esetleg leguggolás. És aztán a babusgatás, s dicséret, ha a kölyök a nyakunkba ugrik.
*
A gazdák közül sokan elkövetik azt a hibát, hogyha kutya nevelésről van szó, egyből kilépnek önmagukból (ők úgy vélik túllépnek önmagukon), - s ordítani kezdenek. De legalábbis pattogva, hangosan beszélni, parancsokat osztogatni. És esetleg hülyén ismételgetni az un. állítólagos varázsmondatot; "Mit mondtam, mit mondtam!"
Nincs az az állat, aki ne blokkolna le erre. Ezért szoktam javasolni a gazdáknak a Suttogást, magát.Nem egy ördöngösség az. Főleg, ha a saját kutyánkról van szó. Nem kell hozzá más, csak,

SZERETET,
BELEÉLÉSI KÉSZSÉG,
LOJALITÁS,
ELSZÁNTSÁG , és némi
INTELLIGENCIA
.
Hogy minél hosszabb ideig tartson a kutya (kutyák). örömteli együttléte a családdal. BOLDOGAN és IGAZÁN SZABADON.
Most a Kijárási korlátozás idején mutatkozik meg az, hogy ez mennyire sikerült.
András

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

STATÁRIUMOT A BŰNÖZŐKNEK A JÁRVÁNY IDEJÉN!

MARTIAL LAW FOR CRIMINALS, WHEN THERE IS AN EPIDEMIC